In de strijd tegen misdaad werken veel organisaties samen. We kunnen ook jouw ogen, oren en neus goed gebruiken.
In je buurt
Bel bij noodsituaties altijd 112. Maar gaat het niet om spoed? Dan kun je contact opnemen met de politie.
- Je kunt het algemene nummer van de politie bellen op 0900-8844.
- Je kunt contact opnemen met je wijkagent.
Deze kent de omgeving waar jij een verdacht signaal ziet of je zorgen om maakt. Je kunt de wijkagent een bericht sturen door hem of haar op te zoeken in het overzicht met wijkagenten, of je kunt de politie bellen op 0900-8844 en vragen naar de naam van de wijkagent.
Maak je je zorgen om verdachte signalen in je omgeving? Maar maak je je ook zorgen om je eigen veiligheid, of die van de mensen om je heen?
Dan kan het belangrijk zijn om anoniem te blijven. Want je eigen veiligheid staat altijd voorop.
Via Meld Misdaad Anoniem kun je anoniem melding maken van je zorgen of vermoeden. Dit kan door te bellen met 0800-7000 of online een bericht te sturen. Je hoeft dan niet je naam te zeggen, en de omgeving waarin je het bericht stuurt is beveiligd om jou te beschermen.
Als je je zorgen maakt om een ander
Het Trimbos Instituut is er voor iedereen die te maken heeft met problemen met drugs, gamen, alcohol en mentale gezondheid. Maak je je zorgen om iemand van wie je houdt? Medewerkers van Trimbos Instituut kunnen met je meedenken over wat je kunt doen. Je kunt hen bellen op 0900-1995.
Op www.demoederisdesleutel.nl vind je verhalen van ouders met kinderen die betrokken zijn of waren bij drugshandel. Ook kun je in contact komen met ervaringsdeskundigen, die je op weg kunnen helpen naar professionele hulp.
In dit verhaal lees je over Diana Sardjoe. De moeder die deze stichting heeft opgericht nadat haar zoon in de criminaliteit terecht kwam.
Het Nederlands Jeugdinstituut weet veel over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over je eigen kind of een kind in je omgeving. Bijvoorbeeld als je denkt dat die betrokken is bij criminele activiteiten.
Vermoed je dat iemand je kind gebruikt voor criminele activiteiten? Hier lees je meer over de signalen waar je op kunt letten.
Zet iemand jouw kind onder druk om criminele klusjes te doen? Of denk je dat het die kant op gaat? Bij Platform Keerpunt kun je anoniem en veilig chatten met een hulpverlener. Die is speciaal getraind op onderwerpen zoals bedreiging, geweld en misbruik. Je kind of jij kan alleen chatten - maar dat kunnen jullie natuurlijk ook samen doen.
In het buitengebied
In de meeste provincies is er een vertrouwenspersoon waarbij jij kunt melden wat je zag of waarover je je zorgen maakt. Deze personen begrijpen de uitdagingen van boeren en tuinders en weten hoe criminelen daar misbruik van willen maken.
Voor Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland:
Femke van de Plas van ZLTO (06-29520266 of femke.van.de.plas@zlto.nl)
Voor Overijssel:
Neeltje Bleumink van Provincie Overijssel (06-13456273 of veiligheidbuitengebied@overijssel.nl)
Voor Noord-, Oost en West-Nederland:
Gaby de Ruiter van LTO Noord (06-16015029 of gdruiter@ltonoord.nl).
Op de website van LTO Noord vind je ook meer informatie over wat je kunt doen als je te maken hebt met illegale activiteiten, hoe je signalen herkent en wat je kunt doen om dit te voorkomen.
Werk je in de grond, groen of infra?
Met de vertrouwenspersoon Criminaliteit van Cumela kun je veilig sparren. Deze persoon is op werkdagen bereikbaar van 8.15 tot 20.00 uur. Mail, bel of stuur een WhatsApp-bericht (06 17 56 50 72 of vpc@cumela.nl).
In het onderwijs
BUIT in de klas is een lespakket gemaakt voor én door jongeren vanaf 12 jaar. Met dit lespakket kun je de bewustwording en weerbaarheid van jongeren rondom het thema uitbuiting vergroten. En daarmee uitbuiting onder jongeren voorkomen.
In het vastgoed
Met Alex Vooren, de vertrouwenspersoon Makelaardij van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (085 – 087 86 76 of e-mail info@sbwh.nl), kun je veilig overleggen over de zorgen of vragen die je hebt als verhuurder of verkoper in het vastgoed.